Zdroj: http://www.simulantenbande.cz/index.php?a=49  •  Vydáno: 29.11.2021 12:25  •  Autor: JuSting

Simulantenbande hrála a vzpomínala na bubeníky Jardu Charlieho Klase a Charlieho Wattse

Fanoušci rockové muziky si opět mohli zajít pro dávku decibelů, a to večer 25. listopadu 2021 do sálu Malé scény ve dvoře VČD. Vystupovala tu rocková skupina Simulantenbande. Tentokráte se posílila o dechovou mini sekci – duem pardubických filharmoniků, které hrává pod názvem „Zwei bonus“.

Jednalo se, jak už napověděl název koncertu, o vzpomínku na otce - zakladatele big beatových koncertů na této scéně Jardu Klase, dlouholetého přítele bandu simulantského a také bubeníka pardubických beatových kapel, který nás opustil letos 29. června. Do přestávky, kdy se vzpomínalo na Jardu Charlieho Klase, se odehrálo 15 písní, z toho poslední tři za účasti Zwei Bonus. Skupina m.j. zahrála jeho oblíbenou píseň " Walking the dog" od Rufuse Thomase hrávanou také The Rolling Stones /RS/. V průběhu písně „You´ve Got to Hide Your Love Away" od The Beatles část publika podpořila ty na jevišti potleskem do rytmu. Potlesk zněl také při přídavku na závěr koncertu, při písni „Knockin´ on heaven´s door" od Boba Dylana. Pardubický herec Josef Vrána vzpomenul na svou spolupráci s Jardou a zarecitoval dvě jeho básničky. Píseň „Happenings ten years time ago" od The Yardbirds byla skvělou tečkou za první polovinou koncertu. Jardovým idolem byl hráč na bicí RS Charlie Watts. Proto to druhé jméno - nejdříve jako přezdívka, později jako součást jeho jména.
Bubeník Charlie Watts, který se přidal k RS až po dlouhém přemlouvání od členů kapely, byl od 14. ledna 1963 jediným stálým bubeníkem RS. Od tohoto data odehrál všechny vystoupení RS. Charlie byl čtvrtým hráčem na bicí od počátku, kdy ještě hrávali do července 1962 pod názvem The Rollin´ Stones. Nezanedbatelnou roli na jejich cestě ke slávě a mezi top špičku světových rockových kapel má Andrew Loog Oldham, který jako devatenáctiletý mladík 24. dubna 1963 zavítal na jejich vystoupení. Zanedlouho se stal jejich manažerem (do prosince 1967), prosadil změnu názvu na The Rolling Stones (přesvědčil kapelu o naprosté nezbytnosti přidat do názvu písmeno „g" k jejich tehdejší slangově „počernoštělé" verzi slova Rollin´) a přinutil členy skupiny, aby začali skládat a hrát vlastní písně. Charlie byl tmelícím článkem Stones. Od 24. srpna 2021 bubnuje už jen nahoře na nebeské bicí. Vzpomínalo se na něj v druhé polovině koncertu mezi hraním písní „jeho" kapely, které RS složili nebo hráli a hrají na svých vystoupeních. Petr, který uváděl jednotlivé písně, vtipně vzpomínal a hlavně zpíval, byl motorem večera. Toník za bicími vytvářel správný rockový akustický tlak k provětrání sluchovodů přítomného publika. Honzovy basové figury dobře držely basovou linku a skvěle spolupracovaly s bicími a ostatními nástroji zbývajících členů skupiny. Vystoupení gradovalo skladbou „Sweet Virginia", kde nádherně „zpívající" kytaru Pavla skvěle doplňovaly dechy Zwei Bonus. K vrcholům koncertu lze počítat i píseň The Doors „Riders on the storm". Tentokráte při ní klávesům Tomáše Juna skvěle sekundovaly dechy Zwei Bonus. Trubka Lubomíra Hrona a saxofon Pavla Merty docilovaly barvitějšího vyznění zvuku příslušných skladeb prolnutím - fůzí rockových kytar a zvuku trumpety a saxofonu. Jejich společné hraní se Simulantenbande má své charisma. Jarda dle potřeby střídal kytary - standardní elektrickou s akustickou. Ze zahraných blues lze vyzdvihnout písně od Roberta Johnsona „Sweet home Chicago" a „Love in vain" (hrávanou i RS). Mne tentokrát oslovila Petrova interpretace skladby Roosevelta Jamisona (hrávanou i RS) „That´s how strong my love is".
Simulantenbande v téměř dvou a půl hodinách předvedla přítomným celkem 27 skladeb (7 společně s Zwei Bonus). Na koncertu zaznělo mnoho hitů ze zlaté éry rocku - tedy šedesátých let 20. století, zejména od kultovních skupin kluků, t.j. od The Rolling Stones a The Yardbirds. Tento koncert, který byl věnovaný dvěma hráčům na bicí - Jardovi Charliemu Klasovi a Charliemu Wattsovi v sobě nesl poselství pochopení, empatie a neváhám napsat i lásky v srdcích všech účinkujících muzikantů.
VIVAT Simulantenbande!
27. 11. 2021
JuSting
Post Skriptum:
JS: Petře, před vaším dnešním (letos druhým) veřejným vystoupením jenom jednu otázku: „Jak si užíváte hraní pro a před diváky - posluchači?"
PV: „V důsledku této zvláštní doby je to skvělý pocit znovu vidět a slyšet publikum reagovat na naši muziku. Mám radost, že to funguje a nás to baví i po těch více než 16 letech našeho společného vystupování."