Zdroj: http://www.simulantenbande.cz/index.php?a=39  •  Vydáno: 26.9.2018 17:07  •  Autor: Admin

Klub 27

Po sérii úspěšných koncertů na Malé scéně zahrají v pondělí 19.11.2018 pardubické kapely i na Velké scéně Východočeského divadla: Rockové skupiny Red Guitars a Simulantenbande a smyčcový Corvus Quartet doplněný o dechovou sekci (Pavel Merta - saxofon a Lubomír Hron - trubka).

Průvodcem večera bude pardubický herec Ladislav Špiner.

Tématem koncertu je pocta členům Klubu 27 = bluesovým a rockovým muzikantům, kteří zemřeli mládi dvacet sedm let. Společnou vlastností členů tohoto exkluzivního, mírně morbidního klubu, bylo nevšední hudební nadání a originální tvorba, které je proslavily již ve velmi mladém věku. Ale také sklon k alkoholu a drogám, jež u většiny z nich byly i příčinou jejich předčasného úmrtí.

Na programu jsou skladby, které hráli a zpívali nejvýraznější členové Klubu 27:
Robert Johnson (1911 - 1938), Brian Jones (1942 - 1969), Janis Joplin (1943 - 1970), Jimi Hendrix (1942 - 1970), Jim Morrison (1943 - 1971) a Kurt Cobain (1967 - 1994). Zazní ale i skladby žánrově spřízněných interpretů (F. Mercury, Yardbirds, Jethro Tull) a dojde i na francouzské okénko (Edith Piaf a Jacques Brel).

Kapela Red Guitars začala v roce 2006 se třemi červenými kytarami a vidinou zahrát si rockové pecky svého mládí. Jelikož je v kapele zpěvačka, zaměřila se na tvorbu rockových a bluesrockových ženských hvězd z celého světa: Janis Joplin, Suzi Quatro, Joan Jett, Anouk, Cranberries, 4 Non Blondes, ale občas zařadila i kapely jako Led Zeppelin, Deep Purple, Clash, Steppenwolf, ZZ Top a další. Postupem času si kapela opatřila více nástrojů (ne vždy červené), provedla personální změnu na postu bubeníka a těší ji hrát v klubech, na soukromých a firemních akcích a také na plesech.

Soubor Corvus Quartet vznikl v roce 2004 ze členů Komorní filharmonie Pardubice jako snaha rozšířit svou hudební působnost o nové a nezvyklé žánry, dosud pro složení klasického smyčcového kvarteta málo užívané. Proto v repertoáru najdeme skladby napříč spektrem hudebních dějin od Bacha, Mozarta, Dvořáka až k The Beatles, Pink Floyd či Dream Theater. Nezanedbatelnou součástí repertoiru je též hudba filmová. Zde je třeba zmínit, že úpravy skladeb pro Corvus Quartet jsou z pera Petra Vrány.

Simulantenbande je parta muzikantů, jejíž kořeny sahají až do roku 1965. Kapela hraje staré bigbítové skladby 60. let 20. století. Její repertoár sestává z klasických bluesových standardů od velikánů jako byli Muddy Waters, Willie Dixon, Elmore James a Robert Johnson, stejně jako ze skladeb Rolling Stones, Yardbirds a Doors, prapůvodních vzorů členů skupiny. Kapela vystupuje především v rockových a bluesových klubech v Pardubicích, Kutné Hoře a v Praze.